Algemeen

Voor welke oldtimers geldt een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb)?

Vrijstelling oldtimers

Is het motorrijtuig 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen? U betaalt dan geen mrb. Dit geldt voor alle motorrijtuigen. Om te bepalen of dit voor u geldt, kijkt u naar de datum 1e toelating op uw kentekenbewijs. Dat moet 40 jaar of langer geleden zijn.

Overgangsregeling oldtimers vanaf 1975 tot 1988

De overgangsregeling oldtimers geldt voor motorrijtuigen die tussen 1 januari 1975 en 1 januari 1988 voor het eerst in gebruik zijn genomen. De regeling geldt voor:

  • personen- en bestelauto's die alleen op benzine rijden;
  • motorfietsen;
  • bussen die niet bedrijfsmatig gebruikt worden;
  • vrachtauto's die niet bedrijfsmatig gebruikt worden.

De overgangsregeling eindigt in 2028, als de voertuigen die in 1987 zijn toegelaten 40 jaar oud zijn. Op de website van de Belastingdienst kunt u met de rekenhulp overgangsregeling oldtimers nagaan of de regeling voor u geldt.

Oldtimers vanaf 1975 op diesel of lpg

Rijdt uw personen- of bestelauto op diesel of lpg? En is uw oldtimer voor het eerst toegelaten op of na 1 januari 1975? Dan betaalt u het normale mrb-tarief.
Als de auto weer op benzine gaat rijden, kan de overgangsregeling mrb voor oldtimers weer gelden. Daarvoor moet de auto wel voldoen aan alle voorwaarden van de overgangsregeling.

Tarief overgangsregeling mrb

Maakt u gebruik van de overgangsregeling? Dan betaalt u een verlaagd tarief voor oldtimers. Op de website van de Belastingdienst staat het aanvraagformulier voor afwijkende mrb-tarieven. Hiermee vraagt u het verlaagde tarief aan.
Voorwaarde is wel dat u in december, januari en februari niet met de oldtimer rijdt. U kunt u een verzuimboete krijgen als u wel in deze maanden met de auto rijdt. Moet de auto in december naar de garage voor een apk-keuring, dan kunt u een tijdelijke ontheffing vragen.

Toch autorijden tijdens overgangsregeling

Maakt u gebruik van de overgangsregeling oldtimers? Maar gaat u toch met uw oldtimer rijden in december, januari of februari? Geef dit dan op tijd (voor aanvang van het gebruik) door aan de Belastingdienst. U gebruikt hiervoor het formulier Aangifte motorrijtuigenbelasting verandering aan het motorrijtuig. U gaat dan het gebruikelijke mrb-tarief betalen. Als u de verandering op tijd doorgeeft, krijgt u geen verzuimboete.

Doel aanpassen vrijstelling mrb

Het aantal oldtimers is toegenomen. Dat betekent dat de vrijstelling van de mrb steeds meer kost. Ook gebruiken veel eigenaren hun oldtimer voor het dagelijkse verkeer. Oldtimers zijn vervuilender dan nieuwe auto's. Met de wetswijziging wil het kabinet bereiken dat eigenaren die veel rijden met hun oldtimer, ook mrb betalen.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Wanneer kan ik vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb) aanvragen?
Wanneer betaal ik motorrijtuigenbelasting (mrb)?
Wanneer hoef ik geen bpm te betalen?
Betaal ik minder bpm bij de aankoop van een zuinige auto?

Externe artikelen
Motorrijtuigenbelasting

Download: HTML | CSV | Excel | JSON