Algemeen

Kan ik met een wettig betaalmiddel overal betalen?

Contant geld weigeren

Dat een winkelier bepaalde munten of biljetten kan weigeren is niet wettelijk geregeld. De winkelier bepaalt dit zelf. De winkelier moet dit dan wel duidelijk aangeven, bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. 2 voorbeelden:

  • Een houder van een benzinepomp weigert biljetten van € 100 voor de veiligheid.
  • Een supermarkt accepteert bepaalde munten, zoals 1 en 2 eurocenten, niet bij contante betaling omdat het bedrag wordt afgerond.

Alleen met chipknip betalen

Soms kunt u alleen met chipknip betalen. Zo kiezen sommige gemeenten er bijvoorbeeld voor om parkeerautomaten neer te zetten die alleen een chipknip accepteren.

Extra kosten bij contant betalen

Soms worden extra kosten berekend als u met contant geld wilt betalen. Zo kan uw werkgever bepalen dat u in de kantine alleen met een chipknip of pinpas kunt betalen. Als u dan toch met contant geld betaalt, mag uw werkgever strafkosten opleggen. Uw werkgever moet dit dan wel van tevoren aangeven.

Betalen met herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten

Naast gewone euromunten zijn er herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten in omloop. Een herdenkingsmunt heeft een waarde van € 2 en is een wettig betaalmiddel in de hele Europese Unie. Zij zien er aan de muntzijde hetzelfde uit als gewone munten van € 2, maar herinneren op de nationale zijde aan een bijzondere gebeurtenis. Een verzamelaarsmunt heeft meestal een waarde van € 5 of € 10. Deze munten zijn alleen in het land van uitgifte een wettig betaalmiddel.

Rol overheid chippen en pinnen

De overheid schrijft niet voor welk betaalmiddel u moet gebruiken. De banken besluiten dat zij het mogelijk maken om elektronisch te betalen, zoals chippen en pinnen. De overheid heeft alleen een wetgevende en toezichthoudende functie op het betalingsverkeer.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON